3. Sınıf Fen Bilimleri Dersi Elektriği Nasıl Güvenli Kullanabiliriz? Konu Özeti. Elektriğin güvenli kullanımı konu özeti
Hayatımızı kolaylaştıran elektriğin faydalı olmasının yanında güvenli kullanılmadığında can ve mal güvenliği açısından çok tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Elektriğin can ve mal güvenliğimiz bakımından güvenli kullanımı için yapmamız ve yapmamamız gereken davranışlar vardır.
Elektriğin güvenli kullanımı için yapmamız ve yapmamamız gerekenler;
Elektrikli aletleri doğru kullanabilmek için kullanmadan önce kullanım kılavuzu okunmalıdır.
- Elektrikli aracın hatalı kullanılması arızalanmasına, elektrik kaynaklı yangına hatta elektrik çarpmasına neden olabilir.
- İlk kez kullanılacak olan elektrikli bir aracın kullanım kılavuzunu okumalı ve nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
- Kullanım kılavuzunda verilen bilgi yeterince anlaşılmıyorsa büyüklerimiz yetkili servise başvurmalıdır.
Elektrik kazalarından dolayı çıkan yangınlar ülkemizdeki yangınların en önemli sebeplerinden birisidir.
Yıpranmış veya açık kablolara dokunmamalıyız.
- Elektrikli araçların kabloları bazen yıpranabilir ve içindeki metaller açığa çıkabilir. Yıpranmış kablo, fiş ve prizler elektrik çarpmasına ve yangına yol açabilir.
Elektrik prizlerine elektrikli aracın fişi haricinde herhangi bir cisim sokulmamalıdır.
- Prizden farklı cisim takıldığında elektrik çarpabilir. Özellikle küçük çocukların güvenliği için prizlere koruyucu çocuk kilidi takmalı veya kapaklı prizler kullanmalıyız.
Elektrikli araç gereçleri kullanmadığımız zaman aracın fişini prizden çıkarmalıyız.
- Elektrikli aletler kapalı olmasına rağmen kabloları ısınabilir. Bu nedenle prizde unutulan elektrikli araç gereçler yangına neden olabilir.
- Kumandayla kapattığımız televizyon gibi elektrikli aletlerin fişleri prizde takılı olarak kalırsa az da olsa elektrik harcamaya devam eder. Tüm bu nedenlerle hem enerji tasarrufu hem de güvenliğimiz için elektrikli araçları kullanmadığımız zaman bu araçların fişini çekmeliyiz.
Islak zeminlerde elektrikli alet kullanmamalıyız.
- Elektrikli aletlerimizi su ile temas ettirmemeliyiz. Elektrikli aletlerin suyla temasında elektrik çarpabilir ve yangın çıkabilir.
- Ellerimiz ıslakken elektrikli araç gereçleri, lamba açma kapama düğmelerini açıp kapatmamalıyız. Araç çalışır durumdayken ona dokunmamalıyız.
- Su ile temas eden kablolara veya elektrikli aletlere dokunulmamalı, hemen şalter kapatılmalıdır. Şalter kapatılarak elektrik kesilmez ise elektrik çarpabilir ya da yangın çıkabilir.
- Saçımızı banyoda kurutma makinesiyle kurutuyorsak zeminin ıslak olmadığından emin olmalıyız.
Kırık, yanmış, yıpranmış ve yerinden çıkmış prizler, elektrik düğmeleri ve fişler tamir edilmeli ya da yenisi ile değiştirilmelidir.
Kullandığımız elektrikli araçların fişini takarken veya çıkarırken elektrikli araçların açma kapama düğmesinin kapalı olmasına dikkat etmeliyiz.
- Elektrikli araçları açma kapama işlemini açma kapama düğmesinden kontrol etmeliyiz. Doğrudan fişini çekerek veya takarak açma kapama işlemini yapmamalıyız. Önce düğmeden kapatmalı, sonra fişini çekmeliyiz.
- Fişleri kablosundan çekerek çıkarmaya çalışmak kablonun kopmasına ve çok tehlikeli sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olabilir.
- Elektrikli araçları kullanırken hareket ettirmemeliyiz ve işimiz bittikten sonra fişini çekmeliyiz.
Elektrikli araç gereçler bozulduğunda uzman kişilere tamir ettirilmelidir.
- Elektrikli alet kullanırken kablodan, fişten, prizden ya da elektrikli aletlerden koku yayılması veya duman çıkması durumunda şalter hemen kapatılmalıdır.
Çoklu prize başka bir çoklu priz takmamalıyız.
- Bir prize birden fazla çoğaltıcı fiş takmak prizin yerinden çıkmasına, kabloların ısınmasına ve erimesine sebep olabilir. Kabloların ısınıp erimesi ise yangın çıkarabilir.
Elektrik kablolarını ezilmemesi için kabloların halı ya da herhangi bir eşyanın altından geçmemesine dikkat etmeliyiz.
- Elektrik kabloları ayakaltında olmamalı ve bu kabloların üzerine eşya koyulmamalıdır.
- Elektrikli araç gereçlerin kablolarını dağınık şekilde ve ortalıkta bırakmamalıyız. Çünkü yürürken ayağımız kablolara takılabilir ya da evcil hayvanlar kabloları ısırabilir.
Yağmurlu havalarda elektrik direklerine ve elektrik iletim hatlarına yaklaşmamalıyız. Islak ortamlar elektriğin iletimini kolaylaştırır. Fırtınalı ve yağmurlu havalarda kopan elektrik telleri su birikintisine düşebilir. Tele dokunulmasa bile su birikintilerine temas etmek elektrik çarpmasına neden olabilir.
Evlerimize şehir elektriğinin iletilmesini sağlayan elektrik direklerine tırmanmamalıyız.
Elektrik direklerinin yakınlarında oynamamalı ve uçurtma uçurmamalıyız.
Herhangi bir sebeple kopmuş elektrik kablolarına yaklaşmak çok tehlikelidir.
Elektrik çarpan kişilere doğrudan müdahale etmemeliyiz. Çünkü elektrik çarpan kişiye doğrudan temas etmek bize de elektrik çarpmasına neden olabilir.
Konu özeti için tıklayınız