3. Sınıf Fen Bilimleri Atık Pilleri Ne Yapacağız? Pil Atıkları Çevreye Zarar Verir konu özeti
Piller, bir elektrikli aracı çalıştırırken ya da herhangi bir elektrikli araca takılmadan muhafaza edilmeleri halinde çevreye ve insan sağlığına zarar vermez.
Tek kullanımlık piller kullanım süresini tamamladıktan sonra elektrik kaynağı olarak kullanılmaz. Pillerin kullanım süresinin bitmesine “pilin bitmesi” diyoruz.
Biten pillere, son kullanma tarihi geçen pillere veya hasar görerek kullanılamayacak durumda olan pillere atık pil denir.
Okulumuzda pil atıklarının toplanabileceği atık pil kutuları bulundurulmalıdır. Pil atıklarının daha az oluşması için yeniden doldurulabilen (şarj edilen) piller tercih edilmelidir. Şarj edilebilen pillerin geri dönüşümü yapılabilmektedir. Tek kullanımlık piller yerine şarjlı pilleri tercih edersek atık pillerin sayısını azaltmış oluruz.
Ülkemizde atık pil toplama, ayrıştırma ve biriktirme ile yetkilendirilen TAP’a ait toplama kutularını okullarda, devlet dairelerinde alışveriş merkezlerinde ve marketlerde bulabiliriz.
TAP nedir? Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin kısaltılmasıdır. TAP, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pillerin toplanması, taşınması, depolanması ve ayrıştırılması ile yetkilendirilmiştir.
TAP ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız
Pil Atıkları Çevreye Zarar Verir
Atık piller çöp değildir. Çöpe ya da doğaya atılmamalıdır. Çünkü pilin yapısında zararlı maddeler vardır. Doğaya atıldığında bu zararlı maddeler toprağa ve suya karışır. Topraktan da çevreye yayılır. Çevremizdeki bitkilere ve o bitkilerle beslenen canlılara zarar verir.
Pil atıklarının çevreye vereceği zararı önlemek için atık piller evdeki diğer atıklarla karıştırılmamalıdır. Pil atıkları ayrı bir yerde toplanmalıdır. Toplanan piller daha sonra atık pil kutularına atılmalıdır.
Atık piller çöpe, denize, göle ve nehre atılmamalıdır. Atık piller yakılmamalı toprağa gömülmemelidir.
Doğaya atılan atık pillerin içindeki zararlı maddeler yağan yağmurun ve suyun etkisi ile nehirlerimizi, yer altı sularımızı, göllerimizi ve denizlerimizi kirletir. Kirlenen su kaynaklarından faydalanan canlılar bu durumdan etkilenir.